Sobota, 18 listopada 2017. Imieniny Klaudyny, Romana, Tomasza

Szlakiem frontu wschodniego

2015-06-30 12:53:37 (ost. akt: 2015-06-30 12:55:30)

Podziel się:

Już wkrótce, bo 11 i 12 lipca, w Jednorożcu odbędą się uroczystości upamiętniające 100-lecie bitwy przasnyskiej. Ich punktem kulminacyjnym będzie rekonstrukcja przerwania frontu wschodniego w lipcu 1915 r.

Inscenizacja zostanie odegrana w sobotę 11 lipca na polu obok domu nauczyciela przy ul. Odrodzenia. Tego dnia teren bitwy będzie dostępny dla zwiedzających od godz. 12.00 do 16.00. Wtedy to grupy rekonstrukcyjne mają tam prezentować życie obozowe. Kto zechce, będzie mógł zwiedzić okopy, transzeje, stanowiska ogniowe, a także zrekonstruowaną dawną wioskę Jednorożec i dioramy grup rekonstrukcyjnych. Swoje obozowiska rozbiją wojska rosyjskie i niemieckie. Na godzinę 17.00 zaplanowano modlitwę ekumeniczną na cmentarzu wojennym, o 19.00 zaś ma się rozpocząć inscenizacja przerwania frontu wschodniego.

W niedzielę uroczystości przeniosą się na teren dworca kolei wąskotorowej. Od 12.00 do 17.00 przewidziano przejażdżki kolejką i drezyną, prezentację zdjęć i filmów historycznych oraz zwiedzanie dioram grup rekonstrukcyjnych. Do dyspozycji będą stragany z wyrobami rękodzielniczymi i gastronomicznymi oraz wojskowa kuchnia polowa.

Organizatorami uroczystości są Stowarzyszenie „Przyjaciele Ziemi Jednorożeckiej”, Gminna Biblioteka Publiczna w Jednorożcu, Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Przasnyskiej – Grupa Rekonstrukcji Historycznej 14 Pułku Strzelców Syberyjskich oraz Przasnyskie Stowarzyszenie Historii Ożywionej


Podziel się informacją: 



Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknij 
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Grzegorz Herubiński

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB