Wtorek, 25 kwietnia 2017. Imieniny Jarosława, Marka, Wiki

W każdym kucharzu jest coś z artysty

2016-11-21 08:58:14 (ost. akt: 2016-11-21 08:59:54)

Podziel się:

Zawód kucharza wraca do łask. Bycie szefem kuchni to nie tylko prestiż, ale i powołanie artystyczne. Tak, bo w każdym kucharzu jest coś z artysty. Grażyna Sosnowska, nauczyciel gastronomi i wychowawca klasy III technikum żywienia, zabrała młodzież z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Przasnysz w niepowtarzalną podróż. Uczniowie odwiedzili nowoczesny, pięciogwiazdkowy hotel InterContinental. To potężny warszawski wieżowiec, w którym jest ponad 400 pokoi, sale konferencyjne, sale restauracyjne i profesjonalna kuchnia, w której pracuje Karol Okrasa.

- To przykład kreatywnej lekcji dla naszych uczniów, łączymy praktykę z teorią, otwieramy horyzonty naszym uczniom, pokazujemy możliwości pracy w najlepszych hotelach i restauracjach, jeśli tylko będą chcieli. Hotel, w którym jednym z kucharzy jest Karol Okrasa, to spore przeżycie dla młodzieży. Uczniowie doskonalą umiejętności w swoim zawodzie, jednocześnie przygotowujemy ich do wejścia na rynek pracy – mówi Grażyna Sosnowska, inicjatorka wycieczki.
W wizycie studyjnej w hotelu wzięły udział dwie klasy III TŻ i IIITŻ 1.
- Uczniowie poznali konkretne funkcjonalności takiego hotelu, mogli zaobserwować, jaki panuje tam wystrój, jakie podaje się potrawy i napoje. To nie tylko wiedza z podręcznika gwarantuje sukces, ale praktyka i uczenie się od najlepszych. Zdradzę ciekawostkę, że w tym czasie przygotowana była przez Karola Okrasę kolacja dla dwóch osób w tym hotelu kosztowała 70 tys. złotych., w tym 40 tys. wydane na kolację i 30 tys. złotych napiwku dla obsługi – mówi Grażyna Sosnowska.
Kwoty robią wrażenie na wszystkich. Po długim dniu obserwacji przyszedł czas na relaks przy kręglach.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB