Niedziela, 25 czerwca 2017. Imieniny Łucji, Witolda, Wilhelma

Najpiękniejszy stół wigilijny

2016-12-24 08:00:00 (ost. akt: 2016-12-23 11:55:11)

Podziel się:

Fafernuchy kurpiowskie, psiwo kozicowe, pasztet z karpia oraz tradycyjna kapusta z grzybami - to kilka potraw, które zapewniły chorzelskim początkującym kucharzom zwycięstwo w XV Ogólnopolskim Pokazie Stołów Wigilijnych "Gwiazdka 2016” w Poznaniu.

W dniach 8 – 10 grudnia w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu odbył się XV Ogólnopolski Pokaz Stołów i Potraw Wigilijnych ,,Gwiazdka 2016”. Tradycja obchodów Świąt Bożego Narodzenia jest głęboko zakorzeniona nie tylko w narodzie polskim, ale również na całym świecie. Jednak w każdym regionie Polski, a w szczególności w innych państwach panują nieco odmienne tradycje i zwyczaje świąteczne.
-,,Ogólnopolski Pokaz Stołów i Potraw Wigilijnych” w Poznaniu stał się miejscem, w którym niezależnie od regionu, czy kraju pochodzenia uczestnicy mieli możliwość zaprezentowania wigilijnych zwyczajów i tradycji. Na pokaz składała się również rywalizacja między uczestnikami z różnych regionów Polski oraz Świata. Biorą oni udzia w dwóch dyscyplinach konkursowych: na najładniejsze stoisko i regionalny stół wigilijny oraz na najlepsze regionalne potrawy wigilijne - informuje Patryk Szwejkowski.

Prezentowali Region Kurpiowski

I miejsce w konkursie na najładniejsze stoisko w XV Ogólnopolskim Pokazie Stołów Wigilijnych ,,Gwiazdka 2016’’ zajęła kucharska Zasadnicza Szkoła Zawodowa, wchodząca w skład Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wł. St. Reymonta w Chorzelach. Uczennice Paulina Samsel, Sylwia Zembrzuska oraz Katarzyna Roman pod opieką Patryka Szwejkowskiego – nauczyciela przedmiotów zawodowych, prezentowały Region Kurpiowski - jego lokalną tradycję i kulturę.
- Chcieliśmy zaprezentować regionalną tradycję oraz unikalność smakową naszych potraw - dodaje nauczyciel. - Wśród dań konkursowych nie mogło zabraknąć fafernuchów kurpiowskich, psiwa kozicowego, pasztetu z karpia oraz tradycyjnej kapusty z grzybami - powiedziała Paulina Samsel, uczennica ZSZ w Chorzlach o specjalizacji kucharz.

Duża konkurencja

W zmaganiach konkursowych brały udział delegacje szkół z całej Polski, m.in. z Władysławowa, Strzelec Opolskich, Mosiny, Wojsławic, Lidzbarka Warmińskiego, Kutna, Poznania, Szczecina , Owidza, Nowosielca , Tczewa , Rawicza a także przedstawiciele Ukrainy (z Lwowa), Rosji, Hiszpanii oraz Białorusi.
- Udział w pokazie był dla nas dużym wyróżnieniem umożliwiającym poznanie obcych kultur i zwyczajów, które zaowocowało integracją, wymianą doświadczeń oraz przeżywaniem wspólnej radości w cudownym okresie świąt Bożego Narodzenia - mówi Patryk Szwejkowski, nauczyciel ZSP w Chorzelach.

Jak wygląda "kuchnia" molekularna?

Program uroczystości zawierał także szkolenia z różnych dziedzin gastronomii i hotelarstwa. Uczestnicy mogli zobaczyć pokazy barmańskie, baristyczne, zdobienia bombek oraz pokaz kulinarny – Master Class ,,West Chef Group”, który łączył element szkolenio z degustacją potraw. Cennym doświadczeniem stała się wiedza o nowoczesnych trendach w gastronomii, której przykładem jest kuchnia molekularna. Wśród szeregu atrakcji, którym towarzyszyła przepiękna aranżacja oraz występy wokalne nie zabrakło pokazów tanecznych grup artystycznych, które niewątpliwie wzbogaciły czas pobytu. Ważnym elementem pokazu był korowód wszystkich uczestników w strojach regionalnych z pocztami sztandarowymi szkół ulicami Poznania do Kościoła pw. Chrystusa Odkupiciela. Spotkanie zakończył Wieczór Galowy, ogłoszenie wyników, rozdanie nagród, upominków oraz dyplomów.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB