Poniedziałek, 26 czerwca 2017. Imieniny Jana, Pauliny, Rudolfiny

Czernicki Chleb z laurem Marszałka

2017-06-08 10:12:21 (ost. akt: 2017-06-08 10:13:50)

Podziel się:

W kategorii producenci indywidualni, wyroby piekarnicze laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wygrał chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych przygotowany przez Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie w Czernicach Borowych.

Znamy laureatów jubileuszowej X edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2016. Serca jurorów zdobyły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca. Do konkursu zostało zgłoszonych blisko 150 produktów, z czego komisja wyłoniła 15 laureatów i przyznała 7 wyróżnień.

Jak co roku gala wręczenia Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego przyciągnęła miłośników dobrego smaku i zdrowej żywności.
– Bardzo się cieszę, że współcześni producenci sięgają do tradycyjnych przepisów i inspirują się regionalną kuchnią. Do tego dużą wagę przywiązują do jakości składników, które często pochodzą z ich gospodarstw, ogrodów czy sadów. Dzięki konkursom takim, jak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, regionalni wytwórcy mogą zaprezentować swoje produkty szerszemu gronu, a konsumenci dowiedzieć się, gdzie kupić tradycyjną żywność. Warto nagradzać i promować produkty smaczne i zdrowe – podkreśla wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.
Zwycięzcy otrzymali z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej grawerton oraz nagrody rzeczowe m.in. sokowirówkę, robota kuchennego, ekspres do kawy, odkurzacz czy komplet garnków.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB