środa, 13 grudnia 2017. Imieniny Dalidy, Juliusza, Łucji

Wspólnie malowali i remontowali klatkę. Teraz widzą efekty

2017-10-09 09:36:26 (ost. akt: 2017-10-09 10:21:38)

Podziel się:

- Na początku były obawy - mówi jedna z lokatorek bloku socjalnego na osiedlu Zawodzie. - Nie wiedziałam, czy mieszkańcy wyjdą, będą malować, gruntować, zalepiać dziury w ścianach, ale pierwszy dzień pokazał, że jesteśmy zmotywowani. Ja wierzyłam, że to nam się uda.

Z inicjatywy Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Przasnyszu na Osiedlu Zawodzie został przeprowadzony projekt socjalny. W działania animacyjne włączyło się Centrum Animacji i Wsparcia dla Społeczności Lokalnej w Przasnyszu. Mieszkańcy Zawodzia zaanagażowali się w remont własnej klatki schodowej.

Projekt socjalny jest jednym z narzędzi stosowanym w pracy przez pracownika socjalnego. To zaplanowanie i realizacja zintegrowanych działań na rzecz wprowadzenia pozytywnych zmian w życiu określonych rodzin, środowisk, grup społecznych. Przed przystąpieniem do tworzenia projektu socjalnego nastąpiło rozpoznanie istniejących problemów w danej społeczności lokalnej.
Jedną z potrzeb jest odnowienie klatek, które zostały mocno zniszczone. Mieszkańcy wzięli sprawy w swoje ręce i przystąpili do remontu.
- Podczas malowania klatki atmosfera bywała różna - czasem pozytywna, a czasem zwyczajnie się pokłóciliśmy. Były obawy, czy mieszkańcy wyjdą, będą malować, gruntować, zalepiać dziury w ścianach, ale pierwszy dzień pokazał, że jesteśmy zmotywowani. Ja wierzyłam, że to nam się uda. Wiedzieliśmy, że możemy liczyć na pomoc pań z MOPS i osób z centrum – mówi Mariola Orłowska, mieszkanka bloku.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB