Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Polityka Prywatności    ROZUMIEM

Reklama

Slider

Grillowanie – ulubione zajęcie Polaków

Kiedyś, w czasach dawno i słusznie minionych, maj kojarzony był z pochodem i wiatrem łopoczącym sztandarami. Obecnie, na pytanie „Co robimy w majówkę?” powszechna jest odpowiedź „Grilla!”. I tenże grill zostaje z nami przez całe lato, aż do późnej jesieni, umilając wszelkie spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Bez grilla życia towarzyskiego wielu z nas sobie już nie wyobraża. No i słusznie, skoro zrobić na nim można dania tak pyszne.

Co najchętniej grillujemy?

Ciężko o łatwiejsze pytanie. Odpowiedź jest przecież jednoznaczna – kiełbasę i mięsiwa wszelakie. Trzeba jednak przyznać, że dużo częściej niż jeszcze kilka lat temu, na grill trafiają też inne składniki. Eksperymentujemy z warzywami, chętnie wrzucając na ruszt cukinię, bakłażana, paprykę. Czasami sięgamy po jabłko, gruszkę czy ananasa. Rozkoszujemy się pstrągiem, z odrobiną koperku i cytryny.

Nic jednak nie przebije popularności kiełbasy z grilla, karkówki, żeberek. Zajadamy się nimi ze smakiem. Przynajmniej zazwyczaj. Każdy miłośnik mięsa wie przecież, jak bardzo może się ono różnić jakością. Kiełbasę można dostać wszędzie. W każdym markecie, czy też wysyłkowo w internetowym sklepie z wędlinami. Co z tego, skoro rzadko kiedy jest ona w stanie oczarować nas smakiem? Często, zwłaszcza przy najtańszych produktach, masowo promowanych przez sieci handlowe przed weekendami, o smaku w ogóle ciężko mówić.

Nie oznacza to jednak, że smaczna wędlina jest ciężka do kupienia. Po prostu nie każdy wie, gdzie jej szukać. Są miejsca, jak https://www.wedliny.pl/, gdzie wystarczy spędzić dosłownie kilka minut, by zamówić pyszną swojską kiełbasę na grilla. I otrzymać ją na stół nawet następnego dnia. Są miejsca, które kultywują tradycje wędliniarskie naszych ojców i dziadów. Oferujące wędlinę, która nie tylko zapcha głodny brzuch, ale i wywoła z ust westchnienie przyjemności. Takie miejsca warto odwiedzić, by móc gościom – i sobie – zaoferować pyszną ucztę.

Jak wybrać wędliny na grill?

Miłośnicy grillowania dobrze wiedzą, że nie każda wędlina równie dobrze się do tego nadaje. A także to, że niektóre właśnie wtedy smakują najlepiej. Czym się kierować przy wyborze? Wbrew pozorom – nie ceną. Najdroższa kiełbasa wcale nie musi być najsmaczniejsza. Widać to na przykładzie wędlin mocno wędzonych, kruchych, które normalnie strzelają w ustach. Po wrzuceniu na ruszt będą raczej zbyt suche, wręcz twarde.

Widać to na przykładzie zestawów grillowych oferowanych w sklepie https://www.wedliny.pl/produkt/zestaw-grillowy-sredni/. Prym wiodą tu produkty proste, ale pełne smaku.

Swojska kiełbasa zwyczajna, której wytapiający się tłuszcz nada smaku, aromatu i miękkości.

Przepyszny, chrupiący w ustach boczek.

Kaszanka, normalnie przez wiele osób unikana, a na grillu rozchwytywana, bo nabiera zupełnie nowego smaku.

Biała kiełbasa, która chyba właśnie z rusztu jest najsmaczniejsza.

To wszystko są wędliny bardzo proste. Opierające się tylko na mięsie i garści przypraw. I na recepturach, które powstawały dziesiątki lat temu, gdy nikomu nie przychodziło do głowy szpikowanie kiełbasy wodą, soją, konserwantami i polepszaczami. To wystarczy, by zapewnić wam ucztę, jaką przyjaciele i rodzina będzie długo wspominać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama

Slider