Odżywianie diabetyków. Czym jest indeks glikemiczny i o czym mówi nam ładunek glikemiczny?
Indeks glikemiczny to współczynnik, który pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. Im niższa wartość IG danego produktu, tym mniejszy skok glukozy we krwi po jego spożyciu. Indeks glikemiczny powstał głównie z myślą o osobach borykających się z zaburzeniami metabolizmu. Wymienić tu należy osoby chore na cukrzycę lub zmagających się z insulinoopornością. Z poniższego artykułu dowiesz się, jak powinna wyglądać dieta osoby zmagającej się z tego typu przypadłością. Zapraszamy do lektury!
Czym jest indeks glikemiczny IG
Chcąc odpowiedzieć na pytanie, czym jest indeks glikemiczny, odpowiedzmy sobie najpierw na pytanie, czym jest glukoza? Glukoza to cukier prosty. Stanowi ona podstawowe źródło energii dla organizmu. Jej prawidłowy poziom gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Organizm osób cierpiących na zaburzenia metaboliczne nie potrafi utrzymać glukozy na bezpiecznym dla niego poziomie. Indeks glikemiczny to współczynnik, który określa, jak dany produkt wpływa na wzrost glukozy we krwi. Za sprawą tej klasyfikacji możemy wyróżnić produkty o niskim, średnim i wysokim IG.
Ładunek glikemiczny
Chcąc lepiej zrozumieć, jak poszczególne produkty spożywcze wpływają na poziom cukru we krwi, należy zaznajomić się także z pojęciem ładunek glikemiczny. Ładunek glikemiczny i indeks glikemiczny to współczynniki, które łączą się ze sobą. Razem wpływają na to, jaką wartość odżywczą dla naszego organizmu ma zjedzony przez nas artykuł spożywczy. Z tą różnicą, że ładunek glikemiczny to wskaźnik uwzględniający nie tylko rodzaj spożytego produktu, ale także jego ilość. Ładunek glikemiczny określa, jak zjedzona ilość węglowodanów wpływa na wzrost stężenia glukozy we krwi. Co to oznacza w praktyce? Mianowicie to, że w diecie diabetyka mogą znaleźć się także produkty o wysokim IG. Muszą być jednak spożywane w niewielkich ilościach. Analogicznie produkty o niskim IG w diecie spożywane w zbyt dużych ilościach mogą negatywnie wpływać na organizm. Dlatego warto w tym wszystkim znaleźć zdrowy dla organizmu umiar.
Co powinno znaleźć się w diecie diabetyków?
W diecie osób zmagających się z zaburzeniami odżywiania powinny znaleźć się oczywiście produkty, które w swoim składzie nie zawierają węglowodanów. Jednak każdy organizm do prawidłowego funkcjonowania tych węglowodanów potrzebuje. Stanowią one bowiem dla niego podstawowe źródło energii. Dieta diabetyków powinna zawierać również owoce i warzywa, produkty zbożowe, zawierające białko i umiarkowane ilości zdrowych tłuszczów. W diecie tej mogą znaleźć się również wszystkie niesłodzone produkty mleczne. One także mają niskie IG. Dozwolone jest także dobrej jakości pieczywo jednak tylko to składające się z mąk pełnoziarnistych i razowych.
Jeśli mierzymy się z wprowadzeniem w życie zasad diety dla diabetyków, a niekoniecznie potrafimy z tym sobie poradzić, nie bójmy się prosić o pomoc! Świetnym rozwiązaniem w takim przypadku może okazać się dieta pudełkowa. Catering dietetyczny https://afterfit-catering.pl/ przygotowywany jest pod czujnym okiem dietetyków. Masz więc pewność, że będzie ona prawidłowo zbilansowana, a w jej składzie znajdą się tylko dozwolona do spożycia przez Ciebie produkty.