W Karwaczu robili ser koryciński

n scaled

Mieszkańcy gminy Przasnysz robili podpuszczkowy ser koryciński.

8 października w świetlicy wiejskiej w Karwaczu odbyły się warsztaty robienia sera korycińskiego. Udział w nich wzięli mieszkańcy sołectwa Karwacz oraz okolicznych miejscowości z terenu gminy Przasnysz. Poprowadziła je Irena Wierzejska.

Sobotnie spotkanie rozpoczęło się od omówienia każdej z faz powstawania sera oraz jego składników.

Ser koryciński jest to lokalna odmiana sera podpuszczkowego, który produkuje się z niepasteryzowanego mleka krowiego przy wykorzystaniu podpuszczki cielęcej dodając do niego przyprawy i zioła. Jego smak zależy zarówno od zastosowania ziół i naturalnych dodatków smakowych oraz czasu leżakowania, a nawet od pory roku, w której ser został wytworzony.

Na warsztaty przygotowano 25 litrów mleka od lokalnego gospodarza. Powstało z niego 5 sztuk sera z dodatkiem czarnuszki, ziół prowansalskich, czosnku niedźwiedziego, a także mieszanki suszonych pomidorów i chili.

Zapisz się na darmową prenumeratę Kuriera Przasnyskiego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.

×