Dziś jest czwartek 26 listopada. Dziś jest Dzień Ciasta


Corocznie 26 listopada na całym świecie obchodzony jest Dzień Ciasta. Pierwsze obchody tego wyjątkowego dnia odnotowano w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej gdzie święto jest znane jako Cake Day lub National Cake Day.
Poniżej, prezentujemy przepis na pyszny piernik:
Składniki:
125g masła lub margaryny
2 jajka
100g cukru
250ml mleka
420g mąki pszennej
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem wiśniowy)
ewentualnie czekolada lub polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodawać po kolei po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać stopniowo dżem.
Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
IP, kalbi.pl, domowe-wypieki.pl