Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Polityka Prywatności    ROZUMIEM

REKLAMA

Slider

Dziś jest czwartek 26 listopada. Dziś jest Dzień Ciasta

Corocznie 26 listopada na całym świecie obchodzony jest Dzień Ciasta. Pierwsze obchody tego wyjątkowego dnia odnotowano w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej gdzie święto jest znane jako Cake Day lub National Cake Day.

Poniżej, prezentujemy przepis na pyszny piernik:

Składniki:

125g masła lub margaryny
2 jajka
100g cukru
250ml mleka
420g mąki pszennej
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem wiśniowy)
ewentualnie czekolada lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodawać po kolei po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać stopniowo dżem.
Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

 

IP, kalbi.pl, domowe-wypieki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Slider