Konkurs kulinarny „Wiosna na talerzu” [ZDJĘCIA]
21 marca w Szkole Podstawowej im. Janiny Sieklickiej w Czernicach Borowych w ramach programu „Szkoła Promująca Zdrowie” odbył się konkurs kulinarny pt. „Wiosna na talerzu”. Konkurs skierowany był do uczniów klas I – III, a jego głównym celem było zachęcanie dzieci oraz ich rodziców do urozmaicania jadłospisu oraz zdrowego odżywiania i rozbudzania przez zabawę pasji kulinarnych u dzieci.
Aby wziąć udział w konkursie uczniowie musieli przygotować i przynieść do szkoły jedną kanapkę, sałatkę lub przekąskę owocową/warzywną używając jadalnych składników (m.in. warzyw, owoców, pieczywa, serów, wędlin, sosów itp.). Jury w składzie: Pani Dyrektor Małgorzata Góralczyk, Pani Lidia Strusińska oraz Pani Barbara Łukasiak zostały postawione przed bardzo trudnym zadaniem, ponieważ na konkurs wpłynęło ponad trzydzieści prac. Prace konkursowe oceniano w dwóch kategoriach, a ocenie podlegały: pomysłowość i oryginalność pracy, estetyka wykonania oraz dobór produktów.
Po wielu dyskusjach i naradach Panie z Jury przyznały I, II, III miejsca oraz wyróżnienia. Zwycięzcy otrzymali dyplomy i nagrody, a wszyscy uczestnicy drobne upominki. Serdecznie dziękujemy wszystkim uczniom za udział w konkursie, a zwycięzcom jeszcze raz gratulujemy. Mamy nadzieję, że zasady zdrowego odżywiania i aktywny tryb życia na długo zagoszczą w domach wszystkich uczniów.
W kategorii „Smaczna i zdrowa kanapka”:
I miejsce – Maria Rogalska
II miejsce – Amelia Czarnecka
III miejsce – Mateusz Zembrzuski
Wyróżnienie – Mikołaj Żbikowski
W kategorii „Zdrowa i kolorowa sałatka owocowo-warzywna, przekąska owocowo-warzywna”:
I miejsce – Anna Zalewska
II miejsce – Igor Kozłowski
III miejsce – Maja Żbikowska
Wyróżnienie – Agata Wójcicka
IP, Anna Woźniak, Żaneta Kowalska