Projekt „Tradycje kulinarne – od juniora do seniora” [ZDJĘCIA]
Koło Gospodyń Wiejskich Nowe Czernice realizuje projekt pt. „Tradycje kulinarne – od juniora do seniora”. W ramach projektu planowany był wyjazd do gospodarstwa agroturystycznego posiadającego produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wybór padł na gospodarstwo H. i K. Kowalskich w Winnikach koło Nasielska, w którym tłoczony jest olej rzepakowy i lniany. Uczestnicy próbowali różnych smaków olejów oraz oglądali różne nasiona, z których tłoczony jest olej, np. czarnuszka, len, konopie i inne.
Następnie odbyły się warsztaty z zakresu podniesienia wiedzy o produkcie tradycyjnym, które poprowadził Pan Krzysztof Zaniewski, pracownik Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego. Dodatkowych informacji o swoim produkcie i sposobie jego wytwarzania udzieliła również Pani Dorota Dyga z Serocka, która posiada zarejestrowany produkt tradycyjny.
IP, Marianna Sobieraj
Fot. Ewa Jakubiak