Ranking „Bitwy Regionów”. Koła Gospodyń Wiejskich z Gminy Przasnysz w pierwszej dziesiątce
W niedzielę, 31 lipca zakończył się etap powiatowy zmagań Kół Gospodyń Wiejskich w „Bitwie Regionów”. Ich zadaniem było przygotowanie potrawy tradycyjnej, która jest charakterystyczna dla danego regionu.
– Przez potrawy regionalne rozumie się potrawy związane z danym obszarem geograficznym, które wywodzą się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w regionie – informują organizatorzy.
Komisja konkursowa w I etapie ocenia danie konkursowe w zakresie przygotowania i zaprezentowania potrawy podczas wydarzenia w powiecie. Kryteria są następujące:
spełnienie warunków określonych w Regulaminie – 10%
walory degustacyjne potraw, tj.: smak i zestawienie smakowe składników, aromat potrawy, tekstura poszczególnych jej elementów – 60%
wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, tj.: proporcjonalność dania, estetyka prezentacji potrawy na talerzu, kolorystyka, kreatywność – 20%
regionalne elementy dekoracyjne i estetyka wyglądu – 10%.
Do II etapu, czyli półfinału przechodzi maksymalnie 10 zespołów z danego województwa z największą punktacją. Jak się okazuje Koła Gospodyń Wiejskich z Karwacza, Mchowa i Leszna są w czołówce wojewódzkiej.
IP, UGP. BR.pl