Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Polityka Prywatności    ROZUMIEM
mar-bud www

Wigilijne przepisy naszych Czytelników

Jak co roku o tej porze w sklepach można zauważyć duże kolejki. Oprócz wybierania prezentów dla bliskich, widać też klientów wybierających produkty spożywcze do przygotowania potraw wigilijnych. Jakie potrawy przygotowują mieszkańcy naszego powiatu? Zapytaliśmy o to kilka z nich.

Iwona Wdowińska
Sałatka jarzynowa
Ja tradycyjnie przygotowuję śledzie w śmietanie, dużo pierogów z kapustą i grzybami. Co więcej? Przyrządzam rybę po grecku oraz do tego sałatkę jarzynową i ze śledziem. Robię to, co lubimy wszyscy jeść. Kiedyś robiłam dwanaście potraw, ale dużo z tego się marnowało. Więc teraz robię oszczędnie.
Przepis na sałatkę: ryż, sos koperkowo-ziołowy, 2 pomidory, mała cebula, świeży ogórek, 5 jajek, 10 dag żółtego sera, majonez, sól.
Wykonanie: wszystko kroimy w grubszą kostkę. Gotujemy ryż na sypko, gorący mieszamy z sosem wg przepisu. Po ostudzeniu układamy ryż, pomidory, cebulę, majonez, ogórki, jajka, majonez i ser starty na tarce. Wszystkie składniki układając solimy. Jajka można też trzeć na tarce.

Barbara Panuś
Strogonow
Nie mam swojej specjalności na Święta. Jak się pracowało w handlu przez wiele lat, to czas na przygotowania Wigilii był ograniczony i raczej była to szybko kolacja z rybą smażoną, śledzikiem w śmietanie, ziemniaki oraz barszcz czerwony z uszkami, raczej kupiony. Nie była to rewelacja, a i teraz też się nie wymyśla, bo jeździmy do dzieci na gotową Wigilię już trzeci rok. Ulubione nasze danie świąteczne to strogonow na wołowym mięsku i wszystkimi warzywami, podawany z kluskami wałkowanymi. Strogonow lub żeberka w sosie barbecue. może być ciekawym pomysłem dla tych którzy nie lubią flaków.

Monika Brzozowa
Piernik

Świąt Bożego Narodzenia i kolacji wigilijnej nie wyobrażam sobie bez piernika, pachnącego cynamonem. A najlepszy piernik to ten wilgotny i puszysty.

Przepis na piernik bożonarodzeniowy: 125g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżki miodu, 2 łyżki powideł śliwkowych, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki gorzkiego kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki kawy zbożowej, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, cukier waniliowy, można dodać aromat pomarańczowy Wykonanie: Masło roztopić na wolnym ogniu w garnku (najlepiej szerokim). Następnie dodać cukier, miód, powidła, przyprawę do piernika, kakao, cynamon i wszystko wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Po minucie dodać kawę zbożowa, sodę, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko wymieszać energicznie łyżka. Następnie stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Następnie masę wlać do formy. Piec w temperaturze 175° przez 45-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem lub nożem, czy ciasto się nie osiada. Wystygnięte ciasto można przełożyć powidłami śliwkowymi, posypać cukrem pudrem lub oblać polewa czekoladową. Przepis na polewę czekoladową: -1/3 szklanki kremówki 30% lub 36% -1 łyżki kawy zbożowej -100g gorzkiej lub mlecznej czekolady Przygotowanie polewy: W rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Polać piernik.

Ewa Maluchnik Bakuła

Rolmopsy ze śledzi

Dla mnie Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas. Bajkowa oprawa w postaci choinki, Mikołaja z prezentami, rozmaitych światełek i dekoracji, jak również odświętnego stołu. Zawsze musi być wyjątkowo, lecz z zachowaniem tradycji.
Na moim wigilijnym stole królują barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, a przede wszystkim ryby: śledzie w różnej postaci, ryby smażone i pieczone.
Moją ulubioną potrawą są śledzie. Dziś zaproponuję rolmopsy z tej właśnie ryby.
Do przygotowania potrzebujemy kilka płatów solonego śledzia, paprykę, cebulkę oraz pomidora suszonego. Warzywa kroimy w słupki, układamy na wymoczonym wcześniej śledziu i zwijamy w rulon, spinając wykałaczką. Życzę smacznego!
W tym wyjątkowym dla nas czasie na nadchodzące Święta życzę dużo zdrowia, radości i miłości. Niech ten czas spędzony w gronie rodzinnym będzie szczęśliwy i magiczny.

Stanisława Kobylińska
Ryba po grecku

Gdy na rodzinną Wigilię zjeżdża się cała moja rodzina, dzielimy się potrawami do wykonania. Ja przygotowuje rybę po grecku, ponieważ dzieci i wnuki twierdza, że robię najlepszą.
O to przepis na moja rybę po grecku: Przygotowanie rozpoczynam od smażenia ryby mące lub w jajku i bułce tartej. Wybieram dorsza czarnego, ponieważ nie ma ości i jest to delikatna ryba. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieram 0,5 kg marchewki, 150g pietruszki i 100g selera. Smażę to na patelni razem z posiekaną 1 dużą cebulą. Można dodać też trochę pora. Wszystko doprawiam sola, pieprzem. Można również dodać inne ulubione przyprawy. Smażyć około 15 minut. Następnie dodaje 1 słoiczek koncentratu pomidorowego. Na koniec przekładamy do naczynia szklanego na zmianę rybę i przygotowany farsz.

Renata Koper
Pierogi z kapustą i grzybami

Moja ulubiona potrawa wigilijna to pierogi z kapustą i z grzybami. Oczywiście przygotowuje dużą ilość, bo wszyscy bardzo lubią.
Na święta przygotowuje też roladę serową ze szpinakiem lub z pieczarkami.
Ciasta piekę zawsze sama oczywiście tradycyjnie makowce zwijane na każde święta muszą być. Staram się też upiec chlebek bo nie ma to jak samemu przygotowany A bardzo lubię robić wypieki.
Przepis na pierogi z grzybami: ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, 2 łyżki oleju, 0.5 szklanki gorącej wody. Na nadzienie: kapustę kiszoną, oczywiście swoją przesmażam na patelni, dodaję wcześnie obgotowane suszone grzyby też zebrane samemu. Podsmażam razem i studzę. Potem wszystko razem miele i doprawiam do smaku. Są pyszne.

Zbigniew Brzozowy
Kapusta z grzybami

Bardzo lubię gotować, dlatego z chęcią pomagam żonie w przygotowaniu świątecznych potraw. Na naszym świątecznym stole możemy znaleźć takie potrawy: uszka, pierogi z grzybami, barszcz czerwony, ryba po grecku i śledzie w śmietanie. Moim specjałem jest kapusta z grzybami. Smakuje o wiele lepiej, ponieważ jesienią sam kiszę kapustę, a grzyby zbieramy rodzinnie w lesie.
Przepis na kapustę z grzybami: 1kg kapusty kiszonej, 300 g grzybów, 3 średnie marchewki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej, majeranek, kminek.
Wykonanie: opłukać kapustę zimną wodą, raz lub dwa razy według potrzeby. Następnie gotować w garnku w odpowiedniej ilości wody, dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Moczyć przez cały dzień suszone grzyby, następnie obgotować je w wodzie, dodać do kapusty. Kapustą doprawić solą i pieprzem, później dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz majeranek i kminek, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

AB

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Reklama

juniak www2
juniak www2